Andrei Astvatsaturov (s. 1969) on pietarilainen kirjailija, kirjallisuudentutkija ja kriitikko. Esikoisromaanissaan Ihmiset alastomuudessa (Люди в голом, 2009) hän kuvaa Venäjän intelligentsijaa ja boheemipiirejä. Nämä piirit Astvatsaturov tuntee kuin omat taskunsa, onhan hän kuudennen polven pietarilainen ja perinteikkään venäjänjuutalaisen älymystösuvun vesa – Astvatsaturovin äidinisä oli akateemikko V. M. Žirmunski ja sukuun kuuluu lukuisia muitakin arvostettuja filologeja ja humanisteja. Toistaiseksi suomentamattomassa toisessa romaanissaan Skunskamera (Скунскамера, 2010) Astvatsaturov jatkaa esikoisteoksensa linjoilla. Hänen tarkoituksenaan onkin kirjoittaa kokonainen trilogia Pietarin nykyälymystöstä ja sen neuvostoaikaisista juurista.
Astvatsaturov on Pietarin valtionyliopiston dosentti ja johtaa kirjallisuuden koulutusohjelmaa Smolnan instituutissa. Hänen tieteellisiin töihinsä lukeutuvat kirjat T.S. Eliot ja hänen runonsa Autio maa (Т.С.Элиот и его поэма “Бесплодная земля”, 2000), Tekstin fenomenologia: leikki ja repressio (Феноменология текста: игра и репрессия, 2007) ja Henry Miller ja hänen pariisilaisitrilogiansa (Генри Миллер и его ”парижская трилогия”, 2010) sekä yli 100 tieteellistä artikkelia, joista suurin osa käsittelee englanninkielistä kirjallisuutta (mm. Vonnegutia, Woolfia, Joycea, Updikea, Salingeria, Wildea ja Hemingwayta). Hänen tieteellistä tuotantoaan ei ole suomennettu.
Suomennetut teokset
Ihmiset alastomuudessa. Suom. Tuukka Sandström. Idiootti 2010.
Venäjänkielisiä linkkejä
Tv-haastattelu, jossa Astvatsaturov puhuu romaanistaan Ihmiset alastomuudessa ja sen taustoista. Haastattelijana Kirill Rešetnikov.
Kokoelma romaanin Ihmiset alastomuudessa arvosteluja ja muita Astvatsaturov-linkkejä Ad Marginem -kustantamon sivuilla.